umum warga Tulisan Warna Biru Tulisan Warna Merah Tulisan Warna Hijau Asal Tema Merah Tema Ungu    A+ | A-
Penerangan RSS English
banner
webmail inspen napicMUKA UTAMA => SOALAN LAZIM

SOALAN LAZIM
Bil
Soalan
Jawapan
1 Apakah perkhidmatan yang diberikan oleh JPPH kepada pihak awam? JPPH menerbitkan laporan pasaran harta dan beberapa jenis laporan lain yang boleh digunakan untuk menentukan anggaran nilai pasaran pelbagai jenis harta tanah yang dijual di pasaran.
2 Adakah JPPH hanya menilai harta tanah? JPPH tidak hanya menilai harta tanah. JPPH juga menjalankan penilaian loji dan jentera. Selain penilaian, ia juga boleh melaksanakan pengurusan harta tanah, perejenan harta tanah dan menjalankan kajian kemungkinan.
3 Adakah JPPH terlibat dengan penilaian kenderaan? Ya, JPPH juga menjalankan penilaian kenderaan.
4 Adakah lawat periksa ke atas harta tanah perlu dijalankan sebelum penilaian dibuat? Pada lazimnya, pegawai JPPH perlu membuat lawat periksa ke atas sesuatu harta tanah sebelum penilaian dijalankan.
5 Bolehkah pihak awam memohon JPPH menilai harta tanah mereka? Maaf, tidak boleh. Pelanggan JPPH adalah terhad kepada Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri, Pihak Berkuasa Tempatan dan Badan Berkanun.
6 Adakah JPPH menjalankan penilaian untuk kakitangan kerajaan yang ingin membeli rumah dengan menggunakan pinjaman bank? Maaf, tidak.
7 Saya ingin menjual rumah yang saya miliki. Bolehkah saya menggunakan khidmat JPPH untuk menjalankan nilaian bagi menentukan nilai pasarannya? Maaf, tidak.
8 Saya ingin membeli rumah dengan menggunakan Pinjaman Perumahan Kerajaan untuk pembiayaan. Bolehkah saya menggunakan khidmat JPPH untuk menjalankan nilaian bagi menentukan nilai pasaran rumah tersebut sebelum saya membelinya? Maaf, tidak.
9 Saya berminat untuk membeli harta tanah kerajaan yang tidak digunakan/diduduki. Bolehkah saya membuat permohonan kepada JPPH untuk membuat penilaian bagi tujuan pembelian tersebut? Maaf, tidak.
10 Bagaimanakah orang awam boleh mendapatkan anggaran nilai pasaran sesuatu harta tanah? Orang awam boleh mendapatkan anggaran nilai pasaran sesuatu harta tanah dari seorang penilai swasta atau merujuk kepada laporan pasaran harta yang diterbitkan oleh JPPH.

MULA [1] [2] SELEPAS AKHIR


Nota :
Untuk lain-lain pertanyaan, sila hubungi pegawai Unit Komunikasi Korporat seperti berikut :

Sr Azlina binti Mohamad Nor
azlinam[at]jpph[dot]gov[dot]my
03-8886 9040

Borang Aduan/Maklumbalas

  Hakcipta Terpelihara © 2011 :: Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta (JPPH) Aras 9, Perbendaharaan 2
No. 7, Persiaran Perdana
Presint 2, 62592 Putrajaya
MALAYSIA
Telefon : 603 - 8886 9000
Faks : 603 - 8886 9004
Maklumbalas Portal : webmaster[at]jpph[dot]gov[dot]my
Maklumbalas/soalan mengenai portal JPPH sahaja

qrcode

Facebook JPPH Malaysia

ipv6 ready

 
  PENAFIAN : Kerajaan Malaysia dan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerugian yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Capaian Hari ini : 1,353 [ Statistik Capaian Terperinci ]
Masa diambil : 1558497099.57 saat
Tarikh Akhir Kemaskini : 17/05/2019

Paparan terbaik: Internet Explorer 7.0 dan ke atas atau Mozilla Firefox 2.0 dan ke atas dengan resolusi: 1024 x 768 pixels.