umum warga Tulisan Warna Biru Tulisan Warna Merah Tulisan Warna Hijau Asal Tema Merah Tema Ungu    A+ | A-
Penerangan RSS English
banner
webmail inspen napicMUKA UTAMA => LATARBELAKANG

LATARBELAKANG
Organisasi
Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta (JPPH) Kementerian Kewangan Malaysia, bermula sebagai Bahagian Penilaian di Perbendaharaan Malaysia pada 1 Jun 1957. Kini JPPH mempunyai pegawai dan staf seramai 2,101 yang mana 260 daripadanya merupakan penilai profesional. Fungsi dan aktiviti Jabatan diperkembangkan untuk memenuhi keperluan kepakaran yang berkaitan dengan industri harta tanah.

Struktur Organisasi
Jabatan ini diketuai oleh Ketua Pengarah Penilaian di mana fungsi dan tugasnya termaktub di bawah Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah 1981(Akta 242). Akta tersebut juga memperuntukkan bahawa Ketua Pengarah Penilaian adalah dilantik sebagai Presiden Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah, Malaysia.
JPPH beroperasi dari 52 cawangannya meliputi Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak yang diketuai oleh 14 Pengarah Penilaian Negeri dan 38 Penilai Daerah. Ibu Pejabat JPPH bertanggungjawab bagi merancang dasar, strategi dan prosedur bagi setiap program dan aktiviti jabatan.
JPPH juga mempunyai sebuah pusat latihan dan penyelidikan yang dikenali sebagai Institut Penilaian Negara (INSPEN) di Bangi, Selangor.
JPPH menubuhkan Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC) atas pengesyoran Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) pada 9 September 1999. NAPIC bertanggungjawab untuk mengumpul dan menyebarkan maklumat yang berkaitan dengan industri harta tanah.

  Hakcipta Terpelihara © 2011 :: Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta (JPPH) Aras 9, Perbendaharaan 2
No. 7, Persiaran Perdana
Presint 2, 62592 Putrajaya
MALAYSIA
Telefon : 603 - 8886 9000
Faks : 603 - 8886 9004
Maklumbalas Portal : webmaster[at]jpph[dot]gov[dot]my
Maklumbalas/soalan mengenai portal JPPH sahaja

qrcode

Facebook JPPH Malaysia

ipv6 ready

 
  PENAFIAN : Kerajaan Malaysia dan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerugian yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Capaian Hari ini : 1,199 [ Statistik Capaian Terperinci ]
Masa diambil : 0.07 saat
Tarikh Akhir Kemaskini : 17/05/2019

Paparan terbaik: Internet Explorer 7.0 dan ke atas atau Mozilla Firefox 2.0 dan ke atas dengan resolusi: 1024 x 768 pixels.