umum warga Tulisan Warna Biru Tulisan Warna Merah Tulisan Warna Hijau Asal Tema Merah Tema Ungu    A+ | A-
Penerangan RSS English
banner
webmail inspen napicMUKA UTAMA => AKTIVITI PENILAIAN DAN PERKHIDMATAN HARTA

Aktiviti Penilaian dan Perkhidmatan Harta

JPPH memberi nasihat kepada Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri, Badan-Badan Berkanun dan Pihak Berkuasa Tempatan mengenai perkara berkaitan dengan penilaian dan perkhidmatan harta.

Penilaian Tanah, Bangunan serta Loji dan Jentera merangkumi maksud berikut:
JPPH juga memberi nasihat khusus berhubung dengan penilaian Loji, Jentera dan Peralatan kepada Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri, Kerajaan Tempatan dan Badan Berkanun bagi pelbagai maksud dan ini antaranya meliputi industri seperti berikut :
 • Automotif
 • Infrastruktur Pengangkutan Udara dan Laut
 • Kuari
 • Minyak dan Gas
 • Penapisan Air
 • Penjanakuasaan Elektrik
 • Pemprosesan Hasil Pertanian
 • Rawatan dan Pembentungan
 • Telekomunikasi

Selain daripada itu, JPPH juga menyediakan perkhidmatan jualan maklumat transaksi harta tanah kepada penilai, pentaksir atau ejen harta tanah yang berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah Malaysia ATAU mana-mana pengkongsian atau pertubuhan perbadanan dengan syarat ianya mendapat kelulusan daripada Ketua Pengarah Penilaian terlebih dahulu. Pemohon hendaklah mengemukakan sesalinan Borang A yang lengkap kepada pejabat JPPH yang berkaitan.

Borang A (Borang permohonan untuk mendapatkan maklumat tentang penjualan dan pindahmilik tanah) yang lengkap diisi hendaklah dihantar ke pejabat JPPH berkaitan. Ini kerana penjualan maklumat tersebut dikendalikan mengikut kawasan operasi JPPH.

Fi akan dikenakan ke atas setiap maklumat transaksi harta tanah yang dibekalkan iaitu:-
 • Bagi permintaan maklumat sekali sahaja secara ad-hoc, fi adalah sebanyak RM1.00 bagi setiap transaksi yang dibekalkan dalam bentuk cetakan (tertakluk kepada fi minima sebanyak RM1.00 walaupun tiada maklumat transaksi diperolehi).
 • Bagi permohonan maklumat secara berterusan, fi yang dikenakan adalah sebanyak RM0.60 bagi setiap transaksi yang dibekalkan dalam bentuk elektronik (tertakluk kepada fi minima sebanyak RM6.00).

Bayaran boleh dibuat samada secara tunai, cek atau kiriman wang atas nama `Akauntan Negara Malaysia' dan dijelaskan sebelum maklumat transaksi tersebut dibekalkan kepada pemohon.


  Hakcipta Terpelihara © 2011 :: Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta (JPPH) Aras 9, Perbendaharaan 2
No. 7, Persiaran Perdana
Presint 2, 62592 Putrajaya
MALAYSIA
Telefon : 603 - 8886 9000
Faks : 603 - 8886 9004
Maklumbalas Portal : webmaster[at]jpph[dot]gov[dot]my
Maklumbalas/soalan mengenai portal JPPH sahaja

qrcode

Facebook JPPH Malaysia

ipv6 ready

 
  PENAFIAN : Kerajaan Malaysia dan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerugian yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Capaian Hari ini : 1,194 [ Statistik Capaian Terperinci ]
Masa diambil : 0.03 saat
Tarikh Akhir Kemaskini : 17/05/2019

Paparan terbaik: Internet Explorer 7.0 dan ke atas atau Mozilla Firefox 2.0 dan ke atas dengan resolusi: 1024 x 768 pixels.